Turvallisemman tanssitilan periaatteet on hyväksytty Bailes Cubanosin hallituksen kokouksessa maaliskuussa 2023.

Kunnioita toisten tanssijoiden henkilökohtaista fyysistä tilaa. Pyydä lupa tanssiin sanallisesti tai eleillä ennen kuin kosket tanssipariin. Ota huomioon, että eri ihmiset voivat kokea kosketuksen ja lähellä olemisen eri tavoin, ja käsitys siitä, mikä on sopiva tanssietäisyys tai tapa koskettaa tanssiessa, voi vaihdella tanssijoiden joukossa. Anna ja pyydä tarvittaessa tilaa. Kun tanssit lähellä paria, varmista että tanssiparisi kokee olonsa mukavaksi. Jos et pysty tulkitsemaan sitä toisen eleistä ja ilmeistä, varmista kysymällä. Älä oleta automaattisesti, että koskettaminen myös tanssilattian ulkopuolella sopii kaikille. 

Kohtele toisia tanssijoita asiallisesti ja ystävällisesti. Älä pilkkaa, halvenna, jätä ulkopuolelle tai nolaa ketään puheillasi tai käytökselläsi. Pitäydy ulkonäön, pukeutumisen, tanssityylin tai tanssitaitojen arvostelusta. Älä puhu tai käyttäydy karkeasti ja aggressiivisesti toisia tanssijoita kohtaan. Väkivalta ei ole hyväksyttävää missään tilanteessa.

Kunnioita toisten tanssijoiden itsemääräämisoikeutta. Tanssista kieltäytymistä pidetään paritanssin parissa usein epäkohteliaana. Tanssiin kutsusta voi kuitenkin myös kieltäytyä tai keskeyttää tanssin, jos tanssiminen tietyllä hetkellä tai tietyn partnerin kanssa tuntuu epämiellyttävältä. Kieltäytymistä ei ole velvollisuus selittää, eikä tanssiin pyytäjän tule vaatia selitystä tai loukkaantua. Kieltäytyessä tanssista kannattaa kuitenkin olla huomaavainen; muista, että torjunta ei tunnu kenestäkään hyvältä.

Rakenna käyttäytymiselläsi inklusiivista tanssiyhteisöä. Toivota tanssiyhteisöön tervetulleiksi kaikki tanssijat ikään, sukupuoleen, kieleen, kansallisuuteen, etniseen taustaan, vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen, koulutustaustaan, ammattialaan jne. katsomatta. Toimi omalta osaltasi sen hyväksi, että myös uudet tanssiharrastajat kokevat itsensä tervetulleiksi tanssiyhteisöön ja -tapahtumiin. Tervehdi, hymyile, juttele, ota mukaan keskusteluun ja hae/lähde tanssiin. Tanssi myös niiden tanssijoiden kanssa, jotka eivät välttämättä ole samalla taitotasolla kanssasi.

Älä opeta, neuvo tai anna palautetta pyytämättä. Osoita tilannetajua tanssilattialla. Vapaamuotoisissa sosiaalisen tanssin illoissa voi olla mukavaa treenata yhdessä parin kanssa tanssitunneilla opittuja uusia kuvioita. Harva tanssija kuitenkaan ilahtuu siitä, että tanssipari alkaa pyytämättä opettaa kesken tanssin. Sovita oma tanssisi ja kuvioiden vaativuus tanssiparin tasoon. Älä koskaan moiti tanssiparia tai syytä tätä jonkin kuvion epäonnistumisesta. Älä anna palautetta toisen tanssimisesta pyytämättä.

Tee tanssista myös fyysisesti turvallista. Etenkin viejällä on suuri vastuu tanssin turvallisuudesta. Seuraa mitä ympärillä tapahtuu ja huolehdi siitä, ettette tanssiparin kanssa törmää muihin tanssijoihin. Kun tanssilattialla on ahdasta, älä tee paljon tilaa vieviä kuvioita. Älä tee riskialttiita kuvioita, kuten nostoja tai vaativia taivutuksia. Pyri selkeään mutta pehmeään vientiin – älä riuhdo tai revi, sillä se paitsi tuntuu epämiellyttävältä, pahimmillaan myös johtaa fyysisiin vammoihin.

Kunnioita toisten tanssijoiden yksityisyyttä. Älä utele tai juoruile tarpeettomasti toisten yksityisasioista.  Käsittele etenkin arkaluontoisia asioita varovaisesti ja kunnioittavasti. Jos otat tanssitapahtumassa valokuvia tai videoita, joissa näkyvät tanssijat ovat tunnistettavissa, varmista, että kuvaaminen ja etenkin mahdollinen kuvien julkaiseminen sopii kuvassa näkyville. 

Kanna vastuusi tanssiyhteisön jäsenenä. Turvallisemman tanssitilan luominen on yhteisesti kaikkien yhdistyksen ja tanssiyhteisön jäsenten vastuulla. Pyri itse toimimaan näiden ohjeiden mukaisesti. Jos olet tahallisesti tai tahattomasti loukannut muita, pyydä anteeksi. Jos koet tai todistat epäasiallista käytöstä, kuten kiusaamista, rasismia, muuta syrjintää tai seksuaalista häirintää, puutu siihen mieluiten välittömästi. Jos et koe turvalliseksi puuttua tilanteeseen itse, käänny mahdollisten järjestyshenkilöiden tai tapahtuman järjestäjien puoleen.

Bailes Cubanosin jäsenten ja Bailes Cubanosin järjestämiin tapahtumiin osallistuvien odotetaan sitoutuvan yllä mainittuihin periaatteisiin. Mikäli Bailes Cubanosin hallituksen tietoon tuodaan yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa tapahtunutta asiatonta käytöstä, asia käsitellään keskustelemalla tilanteesta asianosaisten kanssa. Vakavissa tapauksissa tanssijalle voidaan määrätä määräaikainen porttikielto yhdistyksen tapahtumiin. 

Ohjeiden pohjana on käytetty YK-liiton turvallisemman tilan ohjeita sekä useiden eri tanssiseurojen ja -yhdistysten ohjeistuksia.